5 to 9

5 to 9 elin anna

Arrangerar roliga afterworkkonceptet 5 to 9 tillsammans med Elin Hylander. En gång i månaden bjuder vi hem vänner och bekanta till våra vardagsrum för att ta del av mat, dryck och korta föredrag. Vi bjuder in gästföreläsare som berättar om sådant som vi är nyfikna på – alltifrån doktorandstudier i teoretisk fysik till nationella minoritetsspråk och filosofiska perspektiv på rymdpolitik.

  • 20 afterwork sedan premiären i mars 2017
  • 51 föredrag om olika ämnen
  • 2017, 2018 och 2019 var vi i Almedalen

 

Vill du vara med på 5 to 9?

Hör av dig till Elin Hylander eller mig!

 

#20 Tema: Vilken cirkus!

Veckans tema handlade om att få skratta även när livet är för jävligt och om dagens unga – generationen som avfärdar allt med ”ok boomer”.

Rasmus Wurm, artist och aktiv inom Clowner utan gränser, höll ett inlevelsefullt föredrag med berättelser från resorna till flyktingläger med Clowner utan gränser.

Anna Wallgren, en av arrangörerna av 5 to 9 och jobbar med ledarskap inom civilsamhället (jag),  ”Ok boomer – en berättelse om dagens unga”. Jag fick förse sällskapet med fakta och spekulationer om dagens unga. De här frågorna jobbar jag med dagligen och det var väldigt roligt att få dela mina tankar om de trygghetssökande förstagångsväljarna.

5 to 9 nr 20 bild

 

#19 Tema: Almedalen 2019

För tredje året i rad tog vi med oss 5 to 9 till Visby och körde en Almedalenspecial. Tack snälla Jakob Nanneson för att du lånade ut lägenheten till oss!

Lina Arvidsson, Sveriges ungdomsrepresentant i EU, ”Samtalet om EU – inte bara inför valen” – Lina berättade om hur EU-debatten är nödvändig för att säkerställa ett EU-val 2024 där än fler än enbart drygt 50 procent röstar.

Taavi Wickman Ratthe, fd kanadensisk politiker och aktivist, ”Vem har rätt och vad är rätt?” Taavi gav en inblick i den nordamerikanska behandlingen av urbefolkningars rättigheter.

Sofia Hård, ledamot i förbundsstyrelsen för jagvillhabostad.nu, berättade om unga och hur det egentligen står till med bostadsmarknaden

Anna Westerling, vd för Westerling PR & event, ”Event – hur blir det kul?”

Göran Hådén, effektiv altruist, ”Bästa life hacks – boosta ditt liv på fem minuter!”

Elin Hylander, miljöengagerad arrangör, “Mina klimatnyårslöften – Klarar jag att hålla dem?”

5 to 9 #19 Almedalen

 

#18 Tema: Europa-kväll på Gula villan (feat. HumF)

Vi tog med oss 5 to 9 till Humanistiska föreningen! Fredagen den 17 maj kl. 17-21 arrangerade vi en Europa-kväll på Gula villan, inför det stundade EU-valet.

Fanny Forsberg Lundell, docent i franska vid Stockholms universitet, “Hur ska det gå med Europa-samarbetet om unga inte vill läsa några andra språk än engelska?”

Hannes Tordengren, jobbar på Utrikesdepartementet och läser Diplomatprogrammet, “Säkerhetspolitik inom EU”

Anton Jägare, juriststudent vid Stockholms universitet, “Stormakten EU går till val”

 

5 to 9 och HumF 17 maj 2019

 

#17 Tema: We are the Robots

Veckans tema handlade om robotar och som vanligt fick vi tolkningar ur vitt skilda perspektiv.

Daniel Ricao Canelhas: “From a Robot’s point of View”. Daniel har doktorerat och utforskat robotik i många år och för 5 to 9 berättade om han om tekniken bakom självkörande bilar.

Henrik Håkan Östlund: ”We are not the robots – en berättelse om psykisk ohälsa”. Henrik berättade om förhållningssätt och vad som är viktigt i livet, med avstamp i egna erfarenheter och hur vi kan lyfta blicken för att se vad vi behöver för att må bra. (Finbesök från Göteborg, dessutom!)

5 to 9 nr 17 01 5 to 9 nr 17 02

 

#16 Tema: Klok utan bok

Elins mamma skulle på besök i Stockholm och frågade om vi planerat någon afterwork då. Det slutade med att Elins mamma höll föredrag och genom fb-eventet bildade våra vänner Daniel och Calle en musikalisk duo med theremin och såg.

Anna Hylander, 1-7-lärare, berättade om Montessoripedagogik och varför hon fick för sig att starta en skola med en ettåring därhemma (alltså Elin)

Daniel Ricao Canelhas & Carl Niblaeus, bidrog till kvällens afterwork med improvisation på theremin och såg

 

 

#15 Tema: Håll…

Veckans tema var “håll…” och handlade om allt möjligt, bland annat hållbar livsstil och att hålla nyårslöften.

Martin Oscarsson, psykolog och författare, “Nyårslöften – om psykologin bakom mål och beteendeförändring”

Elin Hylander, miljöengagerad 5 to 9-arrangör, “Hållbart 2019 – AKA shoppa mindre och skapa/hångla mer”

5 to 9 15 martin

5 to 9 15 elin

 

#14 Tema: Black Friday

Istället för att handla arrangerade vi afterwork med folkbildning hemma hos Elin. Vi fick ta del av en historisk genomgång om utvecklingen och framtiden för AI samt ett föredrag om konsumtion, beteendeförändringar och den unga miljörörelsen. Allt i en svart inramning med svart mat, svarta ljus och svarta vimplar.

Amir Rahnama, doktorand vid KTH, berättade om AI och maskininlärning under rubriken “How AI algorithms are solving complicated problems in our world?”

Simon Holmström, beteendevetare med master i miljöpsykologi, berättade om hållbar konsumtion och den unga miljörörelsen: “Från Black Friday till White Monday genom 50 Shades of Grey”

5 to 9 14 amir

5 to 9 14 simon

 

#13 Tema: Återhämtning

Vi fick lära oss skillnaden mellan psykisk ohälsa och psykisk sjukdom, men framför allt fick vi hoppfulla och konkreta exempel på återhämtning och att det går att leva ett gott liv med eller utan diagnoser.

Petra Sahlin, socionom/kurator, “Återhämtning från psykisk ohälsa – professionella och personliga perspektiv”

44057216_321629075320121_3686579444740259840_n

 

#12 Almedalen-special 2018

För andra året tog vi med oss 5 to 9 till Almedalen och bjöd in vänner, nya bekanta och förbipasserande till en afterwork med vimplar och filtar nere vid strandpromenaden. Under två timmar hade vi ca 40 gäster och fick lyssna till åtta korta föredrag på 5-9 minuter.

Stellan Nordahl är civ ing, civ ek, officer, entreprenör, livsfilosof och affärsutvecklare. Rubriken för föredraget var ”Att se på världen med nya ögon” och handlade om hur vi kan välja vår världsbild och öka vår innovationsförmåga genom att välja perception.

Helena Lindemark arbetar med 2022 Initative och berättade om de globala målen och lobbyarbetet för ett hållbart OS.

Alexander Hallberg är fd ordförande för spelhobbyförbundet Sverok och har ett brinnande intresse för tyska brädspel. Under rubriken “Från Caesar till kickstarter – brädspelens historia” fick vi följa med på en fem minuter lång resa genom 5000 år av mänskligt lekande och spelande.

Elin Hylander är politisk sekreterare (MP) i Solna kommun och kandiderar till riksdagen (MP) i Örebro län. Föredraget handlade om erfarenheterna från Al Gores klimatkonferens “Climate Reality” som arrangerades i Berlin i juli 2018.

Carina Kindkvist är filentreprenör och engagerad i Småföretagarnas Riksförbund. Föredrag och diskussionsövningar under rubriken “Innovationer kan lösa klimatproblemen men hinner de fram i tid?”

Simon Tullstedt driver Kimchifabriken och berättade om hans passion för kimchi och hur en hobby blev ett företag.

Vide Richter är nästan ingenjör, pensionerad kårordförande och hållbarhetsentusiast. På 5 to 9 berättade han om hans masteruppsats under rubriken ”Privatägda eller delade bilar med självkörande teknik”.

Lars Friberg arbetar med transport-, energi- och klimatfrågor för MP i riksdagen och delade med sig av spaningar om framtidens kollektivtrafik och drivmedel.

5 to 9 Almedalen 2018

5 to 9 Almedalen 2018 tack

 

#11 Tema: DIY & Hantverk

Temat “DIY & Hantverk” visade sig vara mycket bredare än bara skapande. Vi fick lära oss om slow fashion, tjejer och teknik, nyfikna processer och var kunskap och produkter kan finnas.

Malin Fijen Pacsay, landstingspolitiker, berättade om hennes stora intresse för sömnad och lyfte fram slow fashion, hållbarhet och bodypositive (olika kroppar i samma mönster).

Sofia Portström, miljövetare, berättade om ”no poo”, som är en livsstil där man försöker leva utan skit, med stort fokus på produkters innehåll och produktionsvillkor.

5 to 9 DIY 01

 5 to 9 DIY 02

 

#10 Tema: Gränsland

Med tema “gränsland” fick vi bland annat att undersöka gränslandet för e-sport som hobby och idrott samt gränslandet mellan skapande, processer och färdig produkt.

Alexander Hallberg: “Dåtidens nördighet – Framtidens idrott” (om e-sport)

Jakob Öhman: “Konst:aga problem” (om teknisk problemlösning, programmering och konst)

5 to 9 gränsland

alexander 5 to 9    jakob 5 to 9

 

#9 Tema: Konst &  Kultur

Temat “konst och kultur” tog oss på en pedagogisk resa genom bildkonstens historia.

Clara Dagh, konstvetare, berättade om bildkonst, konsthistoria och att hitta konsten i dagens Stockholm. Hela tiden med fokus på att avdramatisera och tillgängliggöra besök på museum, gallerier, auktionshus och konsthandlare.

5to9 clara dagh

 

#8 Tema: Spårbyte

Med temat “spårbyte” undersökte vi förändringar och att byta bana i livet.

Kerstin Granberg, leg. lärare och leg. förskollärare, berättade om hur det är att byta bana och påbörja en lärarutbildning efter ett långt yrkesliv i andra branscher.

Conny Wahlström, coach och fd statssekreterare (MP), berättade om coachning, att fatta egna beslut, personer som varit betydelsefulla i hans liv och hur han även fått vara betydelsefull i andras liv.

5to9 8 collage

 

#7 Tema: Höst, mörker och monster

Med temat “höst, mörker och monster” fick vi inte bara två spännande föredrag utan även ett samtal som hittade kopplingar mellan konstruktionen av vampyrer och terror.

Stefanie Tagesson, fil.kand. i genusvetenskap och vice ordförande för Stockholms universitet studentkår, berättade om vampyrer inom akademin och populärkulturen

Johan Eriksson, terrorexpert, berättade om fiktiva och verkliga monster

5to9 nr 7 22 sep 2017

5to9 nr 7 gästföreläsare

#6 Almedalen-special 2017

Vi tog med 5 to 9 till Almedalen och bjöd in vänner, nya bekanta och förbipasserande till en afterwork med vimplar och filtar nere vid strandpromenaden. Under två timmar hade vi ca 50 gäster och fick lyssna till sju korta föredrag på 5-9 minuter.

Karim Jebari, filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier, berättade om interstellär realpolitik (alltså rymdpolitik om/när det kommer utomjordningar till Jorden).

Klara Westby, språkrör för Gröna studenter, talade om klimatfeminism.

Malin Påhls, logoped och ordförande för Saco studentråd, höll en workshop om rösten.

Johan Larson Lindahl, fil.mag. i historia, berättade om romarriket och hans podcast Rompodden!

Barbro Ronnedahl, kanslichef för SSCO, bidrog med intressanta perspektiv på kundservice och bra bemötande av kunder.

Dennis Barvsten, ordförande för Sverigefinska ungdomsförbundet, berättade om sverigefinnar, finska språket i Sverige och att språk- och minoritetsfrågor handlar om mänskliga rättigheter.

Göran Hådén, ledamot i partistyrelsen för Miljöpartiet, delade med sig om sina kunskaper och tankar om lycka och lyckoforskning.

5to9 almeadlem collage

 

#5 Tema: Engagemang när och fjärran

Britta Davidsohn, vice ordförande för Stockholm Pride, berättade om organisationen, festivalen och aktuella frågor

Calle Niblaeus, doktorand i teoretisk fysik vid Stockholms universitet, delade med sig av hans pågående avhandlingsarbete om neutriner

 

#4 Tema: Sommar i Stockholm

Thomas Karlsson, borgarrådssekreterare i Stockholms stad (MP), berättade om stadens sommarsatsningar och projektet “Levande Stockholm”

5to9 nr 4 02 5to9 nr 4 01

 

#3 Tema: Vem är du och vem är jag?

Heli Kivimäki Hedin, samordnare i Norrtälje kommun, berättade om hennes arbete med de nationella minoritetsspråken och personliga perspektiv på frågor som rör identitet

 

#2 Tema: Må bra!

Carin Hellström, fil.kand. i folkhälsovetenskap – “Ett brandtal för folkhälsovetenskapen”

Cindy Falquet, borgarrådssekreterare i Stockholms stad (MP) – “Sjukt normalt. Om psykisk (o)hälsa och återhämtning”

 

#1 Premiär!

Anna Wallgren (jag) höll ett föredrag om stöttande arbetskultur, med tips på hur vi kan vara goda kollegor och ibland göra något extra för varandra.

5to9 anna och elin

5to9 bild

Vill du vara med på 5 to 9?

Hör av dig till Elin Hylander eller mig!