Bygga studentbostäder med studenter – exempel från Vallastaden

vallastaden studbo 10

Vallastadens studentbostäder har jag varit nyfiken på i flera år. Genom mina uppdrag inom SSCO och SSSB har jag följt projektet, lyssnat till föredrag, pratat med Linköpingsstudenter, sett ritningar och sett fram emot att se hur alla idéer skulle genomföras. Här är mina kommentarer och funderingar efter att ha besökt visningsvåningen. 

Det som väckt omvärldens intresse för Vallastadens studentbostäder är ett nytt grepp på den klassiska studentkorridoren. Man har försökt att lösa utmaningen med det privata och det kollektiva, trivsel och effektiv användning av yta. Projektet utgår ifrån studenters egna önskemål och branschorganisationen Studentbostadsföretagen utlyste en arkitekttävling för arkitektstudenter. Resultatet är “Vallavåningen”, en stor kollektivlägenhet.

En student har tillgång till eget rum och 200 kvm gemensamma ytor. På ett våningsplan finns 15 enkelrum (14 kvm) och ett dubbelrum (22 kvm). Hyresnivån börjar på 4 895 kr/månad, vilket bör ses i relation till att studiemedlet med fullt lån och bidrag är på 10 016 kr. Nyproduktion är dyr. Även för studentbostäder. Även utanför Stockholm.

vallastaden studbo 11

vallastaden studbo 02 vallastaden studbo 01 vallastaden studbo 03 vallastaden studbo 08

 

På besök i visningsvåningen

Mitt första intryck är kort och gott: Wow! Våningen är ljus och rymlig. En stor gemensam entré, kök med förvaring och matplatser till höger och gemensamt vardagsrum till vänster som mynnar ut i en rymlig balkong. De gemensamma utrymmena är som en bred gång i mitten av våningen, med stora fönster på kortsidorna och dörrar till den enskilda rummen längs långsidorna.

Alla dörrar till rummen står vidöppna och släpper in gott om ljus. Det är ovanligt högt i tak, vilket är en del av rumslösningen med inbyggda loftsängar. De enskilda rummen är dock väldigt små och toaletterna – en på varje rum – känns därför väldigt stora.

Alla rum i visningslägenheten är möblerade i samarbete med IKEA. Sparsamt och snyggt. Men det känns stajlat och undanplockat. Inte som riktiga hem. Hade gärna sett rum med betydligt fler personliga tillhörigheter, för att få en mer korrekt uppfattning om proportionerna. Takhöjden och två fönster gör mycket för att kompensera få kvadratmeter. Men svängrum? Knappast.

vallastaden studbo 04

 

Funderingar efter besöket

Våningen kändes ljus och luftig under visningen med alla öppna rumsdörrar och den sparsamma inredningen, men hur blir det i vinter med mörker, stängda dörrar och fler möbler?

Förvaring? Inne på rummen finns en inbyggd garderob, men det lär behövas en hel del kreativa lösningar för att tillgodose förvaringsbehovet av kläder, prylar och studiematerial.

Fysisk tillgänglighet med litet rum och smal stege upp till loftsäng? För att bo här behöver du ha en funktionell kropp. Det gör rummen otillgängliga. Samtidigt är det en yteffektiv lösning att använda takhöjden i ett rum på 14 kvm. Det skulle visserligen gå att ha en säng på golvet, men då är sängen ungefär det enda du kan ha på rummet.

Matos? När många personer delar på ett kök ställer det höga krav på god ventilation. I visningsvåningen användes inte köket, så det gick inte att bilda sig en uppfattning om hur det är vid middagstid. Men hur kommer det vara för studenterna som bor i rummen närmast köket och i de gemensamma utrymmena?

Ljudisoleringen mellan rum och mellan våningar? Extra viktigt för studentbostäder, eftersom studentbostaden även är att betrakta som en arbetsplats. Svårt att göra en bedömning mitt under pågående visning, men jag uppfattade åtminstone inget ekande när jag gick omkring bland rummen. Rösterna från de andra besökarna var inte heller störande.

Kommer branschen vara lika nyfikna på uppföljning av vad studenterna tycker om att bo här? Att planera och bygga är en sak. Att förvalta och ha hyresgäster något annat. Jag funderar på om intresset från branschen kommer vara lika stort nu när projektet är genomfört som under processen. Tveksamt va?

Det jag tycker är allra mest anmärkningsvärt är ändå att det är en “grej” att studenter varit med under processen för att ta fram konceptet. Det borde vara standard! En sådan väldefinierad målgrupp som dessutom är enkel att nå – organiserade, pålästa och redo för möten. Så, när branschen möts på StudBo17 i oktober hoppas jag frågan om studenters medverkan diskuteras och att vi framöver enas om att: Självklart ska vi bygga studentbostäder med studenter!

 

Info om studentbostäderna i Vallastaden (Linköping)

Info från Studentbostäder Linköping

Info från bomässan Vallastaden

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s