Nybyggda Vallastaden – för nördar och nyfikna

vallastaden passa på.jpg

I måndags var jag i Vallastaden (Linköping) tillsammans med 15 bostadspolitiska profiler, bland annat ordförande för Hyresgästföreningen, arkitekter, journalister, representanter från handelskammare och andra coola personer. Studiebesöket arrangerades av Boinstitutet och jag åkte med på ett bananskal. Fantastiskt roligt! Här är mina samlade betraktelser och spaningar. 

En flygande matta till nybyggda Vallastaden

Fantastiska Twitter! I helgen twittrade jag om min minisemester i Linköping och skrev att jag var nyfiken på nya stadsdelen Vallastaden, men att mitt resesällskap (mamma och syrran) inte riktigt delar mitt bostadspolitiska intresse. Så vi gjorde annat än att titta på nybyggen.

Moa Andersson på Boinstitutet såg detta i twitterflödet och frågade om jag ville följa med på Boinstitutets studiebesök. De hade fått en avanmälan och vips så fick jag en plats i deras minibuss. Avfärd från Stockholm till Vallastaden måndag morgon kl. 07:20.

Jag är otroligt tacksam över både spontanitet och generositeten från Moa Andersson/Boinstitutet. Självklart tackar jag ja till äventyr!

Vallastaden collage 18 sep 2017

 

En promenad runt kvarteren

Mitt första intryck av området är att det känns som en festival. Vimplar, flaggor, entrévärdar, programhäfte och förväntansfulla besökare. Festivalkänslan sitter i under hela dagen och förstärks av att det är bilfritt inne i Vallastaden. Jag roas verkligen av att gå runt och tjuvlyssna på alla nyfikna och mycket nördiga samtal. Många gäng i matchande vindjackor går runt och kommenterar bland husen – byggmaterial, infrastruktur, belysning, insyn, trähus, hållbarhet …

Första punkten i Boinstitutets program var en guidad rundtur på området. Alltid trevligt att bilda sig en uppfattning och få lite grundläggande fakta om projektet. Ett 40-tal byggare har bidragit med ca 1000 bostäder till den första etappen av Vallastaden och invigningen är öppen för allmänheten 2-24 september. Programhäftet är dock rik på information och Vallastaden har egna sociala kanaler, så en guidad rundtur är inget “måste”. Men trevligt om tid finns.

Kreativiteten och variationen bland husen är utmärkande för hela Vallastaden. Här finns höga och låga hus, mängder med material, uteplatser, butikslokaler och kontrasterna mellan grannhusen är slående. Nästan överdriven. Plattläggningen är i ögonfallande längs med de längre stråken – vackert på håll med alla “trasmattor”, men kanske lite stökigt direkt under fötterna. Det starkaste intrycket av Vallastaden är ändå att det är inspirerande. Som bomässa är Vallastaden toppen.

Samtidigt känns området lite som en spökstad, trots alla besökare. Balkongerna är kala, få tecken på personliga tillhörigheter, knappt något grönt mellan husen och allt som är planterat är (av naturliga skäl) smått. Allt det sprillans nya utan något slitage bidrar även till känslan av ödslighet och spökstad – det finns liksom inga mänskliga spår. Än.

Något som bidrar till trivsel är då den lilla ån som delar området. Jag hittade även en porlande bäck som jag tog mig tid att lyssna till. Vid vattnet är det grönt och stora trädäck bjuder in till gemenskap. Om det är kvällssol där på sommaren gissar jag att det kommer bli välbesökt. Vallastaden har dock en helt annan känsla än BO01/Malmö som ligger precis vid vattnet där breda badbryggor ramar in stadsdelen. Vallastaden ligger på Östgötaslätten, lite off från resten av Linköping.

Vattnet och ån kommenterades lite oroligt från småbarnsföräldrar som noterade att det inte finns några staket. Området känns överlag ganska vuxet och förskolan och skolan är placerade utanför. Enligt kartan i programmet ska det finnas ett par lekplatser bland husen, men jag såg inte dem. Samtidigt är det så klart barnvänligt med en bilfri miljö och den direkta närheten till grönområdet Paradiset, som ligger på andra sidan vägen. Där finns kolonilotter och växter/buskar/träd som alla får plocka av.

 

 

 

Att bygga attraktiva städer och stadsdelar

Den andra programpunkten i Boinstitutets program var deras egna panelsamtal: “Hur bygger vi för att få levande och attraktiva stadsdelar och städer?”

Paneldeltagare:

  • Ali Hajar, planarkitekt, Linköpings kommun
  • Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert, Stockholms handelskammare
  • Magnus Hultegård, planarkitekt, Linköpings kommun
  • Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen
  • Ola Gustafsson, arkitekt SAR/MSA Gehl
  • Moderator: Johanna Palmér, vd, Östsvenska handelskammaren

vallastaden panelsamtal

Panelen var tydlig – många frågor om Vallastaden kommer vi inte få svar på förrän tiden gjort sitt. Koppling till staden, företagsklimatet, hur det är att bo och leva bland täta hus (insyn, privatliv), vilka som kommer att bo där, segregation, vilka som inte kommer kunna bo där, lärdomar till resten av Linköping etc.

Något jag särskilt lade märke till är att både Hyresgästföreningen och Stockholms handelskammare betonade att de ska börja fokusera mer på just stadsutveckling och stadsbyggnad. Det tror jag är ett uttryck för att nyproduktionen så sakteliga börjat komma igång och att man då vill vara med och påverka inte bara att det byggs utan även vad och hur det byggs. Klokt. Båda organisationerna bidrar med viktiga perspektiv.

Enligt Boinstitutets senaste prognos saknas 600 000 bostäder till år 2025. De här bostäderna kan inte byggas isolerat, utan är en del av samhällsplaneringen med utbyggnad av städer, infrastruktur, företagsmiljöer, kollektivtrafik och andra samhällsfunktioner. Spännande att följa svängningarna i bostadsdebatten!

 

Studentbostäder

Självklart besökte jag studentbostäderna på området. Har följt projektet på ritbordet i flera år och var nyfiken på resultatet, men de spaningarna sparar jag till ett eget blogginlägg.

 

Mina funderingar om Vallastaden

Många av de frågor som väcks behöver tiden utvisa, precis som panelen konstaterade. Människorna som bor i området kommer att sätta sin egen prägel: Engagerar man sig i grannskapet eller inte? Köper folk bara för att sälja vidare eller planerar man att bo här mer långsiktigt? Kommer man att vilja öppna upp och bjuda in till Vallastaden eller stänga om sig?

Vilka butiker/service kommer finnas och bidra till vardagslivet, socialt umgänge och företagsgemenskap? Kommer de kunna locka folk till Vallastaden eller blir kundkretsen begränsad till de boende?

Idag ligger det nybyggda området avsides från resten av Linköping, men Vallastaden kommer att fortsätta växa och det är bara första etappen med ca 1000 bostäder som ingår i bomässan. Kommer resten av husen vara lika kreativa och variationsrika?

För vem finns Vallastaden? För alla och för ingen. Jag har svårt att se någon “typisk” Vallastadsbo framför mig. Kanske för att jag inte känner Linköping som stad. Kanske för att trots den breda variationsrikedomen är priserna på nyproduktion så pass höga att att området förblir utom räckhåll för många.

Vill jag bo i Vallastaden? Nä, det ligger ju trots allt inte i Stockholm.

 

 

 

Passa på – besök Vallastaden

Det går att ha roligt och låta timmarna flyga iväg oavsett om du har har ett tydligt intresseområde (nörd) eller ett öppet sinne (nyfiken). I Vallastaden får du inspiration – heminredning, planlösning, infrastruktur, gemensamhetsytor, byggmaterial, belysning, stadsodling, barnperspektiv, tillgänglighetsperspektiv, kollektivt boende, hållbarhet …

Allra roligast är nog att besöka området tillsammans med andra och på så sätt både göra dina egna upptäckter, men också ta del av helt annorlunda iakttagelser och funderingar.

Invigningen pågår 2-24 september och är öppen för allmänheten.

Info om projektet från Linköpings kommun

Officiella webbsidan för Vallstaden 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s